Teraszfedés tervezés

Terasz beépítés vagy alapterület növelés a kert irányába?

Életterünk komfortosabbá tételére, otthonunk alapterületének bővítésére jó lehetőséget kínál a kert vagy terasz beépítése. A megfelelő szél-, nap- vagy csapadékvédelem kialakítása érdekében számos eszköz közül választhatunk az épületre szerelt egyszerűbb árnyékolóktól, szélvédő oldalfalaktól a bonyolult, négyévszakos pergolákig, építési engedélyköteles télikert beépítésekig. A megvalósítás előtt azonban érdemes alaposan végig gondolni, hogy mire és milyen évszakokban szeretnénk használni a beépített területet, továbbá mekkora összeget szánunk a megvalósításra.

Terasz beépítés megtervezése

Tervezési szempontból akkor vagyunk a legjobb helyzetben, ha még az építkezés előtt állunk. Az esetek többségében azonban már meglévő épülethez vagy teraszhoz kell megfelelő eszközt választanunk, a kivitelezést a meglévő adottságokhoz igazítanunk. A terasz csak alapos tervezéssel válhat leginkább az épület részévé azzal egységes egészt alkotva. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe vennünk:

Milyen szerepet szánunk a terasznak? - közvetlen kertkapcsolat vagy a lakás része

Első lépésben azt kell tisztáznunk, hogy mi a terasszal a célunk. Ha a teraszt szabadtéri tartózkodásra szeretnénk használni úgy, hogy meghagyjuk annak közvetlen kertkapcsolatát, de közben gondoskodni szeretnénk a megfelelő klímáról, akkor kitekerhető árnyékolóban, egyedi térfedésben vagy napháló, napvitorla alkalmazásában gondolkodjunk! Ezek kiegészíthetők feltekerhető szélbiztos oldalfedéssel, oldalsó árnyékolókkal is, melyek anyagválasztástól függően a belátás ellen is védenek. Előnyük, hogy jó idő esetén teljesen eltávolíthatók vagy könnyen betekerhetők. Mechanikájuk kicsi és egyszerű, így meghibásodásuk esélye alacsony és alig észrevehető módon vannak jelen a teraszon, megtarva annak természetközeli érzését. Eltávolított, becsukott állapotban gyakorlatilag a szabad ég alatt ülhetünk. Szerelésük nem igényel bonyolult előkészület, nagy tervezést és a többi megoldást tekintve költséghatékony megoldásnak mondhatók. Hátrányuk, hogy az árnyékolás mellett csak részlegesen vagy egyáltalán nem nyújtanak esővédelmet. A könyökkaros árnyékolók és bizonyos fajta anyagból készült naphálók, napvitorlák védenek a szemerkélő eső ellen, de szakadó eső ellen nem.

Amennyiben a teraszra a lakótér szerves részeként tekintünk és az alapterületet kibővíte az elsődleges célunk, akkor télikert beépítésben, fix vagy eltolható tető- és oldalfal rendszerben kell gondolkodnunk. Az üvegtetővel és lapozható üveges oldalfallal beépített terasz esetén az oldalfal üvegek mozgathatók, a robosztus szerkezet azonban nem távolítható el, mindig látható marad és a terasz beépítése nagy felfordulással járó, sok esetben építési engedélyhez kötött, bonyolult folyamat.

Milyen évszakban szeretnénk használni  a teraszt? - teraszfedéstől a terasz téliesítésig

Ha leginkább a nyári időszakban szeretünk a teraszon ücsörögni, elegendő csak árnyékolásról és esővédelemről gondoskodnunk. Ezt pár hónapos időszakot tetőbeépítéssel és terasz oldalfal panelek alkalmazásával azonban könnyen kiterjeszthetjük tavaszi és őszi használatra is.

Míg a könyökkaros árnyékoló vagy a napháló csak szemerkélő eső esetén véd, a polikarbonát tető, PVC ponyva tető vagy üvegtető beépítés komolyabb eső és zivatar esetén is megfelelő védelmet biztosít. Nem kell félnünk attól sem, hogy a polikarbonát tető alatt elviselhetetlen lesz a hőség! A felmelegedés ellen a tetőszerkezet gerendaközeibe feszített naphálóval vagy a tető fölé szerelt mozgatható árnyékolóval védekezhetünk. Feltekerhető oldalfalak beépítésével az árnyékolás még hatkékonyabbá tehető, a terasz az egészen alacsony szögben sugárzó, lemenő nap ellen is védett. A PVC ponyva terasz oldalfal panelek emellett alkalmasak az oldalról beverő csapadék vagy szél kiküszöbölésére is. Leengedett oldalfalak mellett érvényesül az üvegházhatás, ami tavasszal és ősszel önmagában is kellemes hőérzetet biztosít, de a hőmérséklet hősugárzó, infra panel vagy hőgomba alkalmazásával hidegebb időben tovább temperálható. A PVC ponyva panelek egyszerűbbek és lényegesen olcsóbbak az eltolható üvegfalas megoldásoknál.

Léteznek olyan bioklimatikus pergola rendszerek, 4 évszakos pergolák, melyek megfelelő fűtőberendezésekkel kiegészítve alkalmassá teszik a teraszt 4 évszakos használatra, növények elhelyezésére. Ezek a pergolák meglévő épülethez kapcsolódóan vagy önállóan is felépíthetők.

Teraszfedés működtetése - fix, kézzel működtethető, automata motos szerkezetek

Sok esetben találkozunk azzal az igénnyel, hogy a terasz árnyékoló, vagy a terasz oldafal panel mozgatható, motorosan működtethető legyen. Tapasztalataink szerint a motoros működtetés nem minden esetben indokult, az árnyékolás megoldható fixen kifeszített naphálók segítségével.

A fix megoldások lényegesen olcsóbbak a mozgatható változatnál és az egyszerűbb kialakítás miatt kisebb a meghibásodás lehetősége is. Cégünk kinálatában is megtalálható olyan napháló anyag, mely hatékonyan elnyeli és visszaveri a hőt, de emellett átlátható. A sötétebb részről a világosabb oldal felé tekintve olyan, mintha egy polarizált napszemüvegen néznénk keresztül. Mivel átengedi a fényt, nincs szükség az anyag betekerésére, kifeszített állapotban is elegendő fény jut a teraszra vagy abba helységbe, amely ablakai elé az árnyékoló felszerelésre került.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen vagy egyszerűen célszerűbb automatizált, motoral működtetett eszközöket alkalmazni. Ilyen esetek például a magasan, nehezen hozzáférhető helyen lévő árnyékolók, kézi erővel nehezen mozgatható árnyékolók, szélérzékelővel, fényérzékelővel kombinált automata mozgatású árnyékolók vagy olyan terasz oldalfalak, ahol elengedhetetlen az oldalak nyitása-zárása.

Érdemes a fenti szempontokat alaposan mérlegelni, hogy igényeinknek leginkább megfelelő megoldás mellett tegyük le a voksot és hosszú időn át élvezzük a teraszon eltöltött időt. Teraszfedés, terasz téliesítés, terasz oldalfal panel megoldásainkat a Szolgáltatások/Teraszfedés, terasz téliesítés menüpont alatt találod, szélbiztos oldalfedés és napvitorla szereléssel, egyedi térfedés kialakításával kapcsolatban pedig a  Termékek/Árnyékolástechnika termékcsoportban kaphatsz bővebb információt!

Terasz árnyékolás, teraszfedés, terasz téliesítés terasz ponyva és ablakos ponyva panelekkel:

FilenameTallózás